İçindekiler
Travnik Coğrafi Konumu
Başkent Saray Bosna’ya 90 km uzaklıkta bulunan Travnik özellikle tam ortasından geçen Lasva nehrinden dolayı her zaman yemyeşil bir şehir olarak bilinmektedir. Ortalama 25000 – 30000 adetlik bir nüfusa sahip olan bu güzel şehir konum olarak iki dağın tam ortasında yeşil bir vadinin içinde bulunmaktadır. Vlenica ve Vlasiç dağları ile çevrili olan bu hoş şehir deniz seviyesinden 514 metre yüksekte bulunmaktadır ve bu sebeple genellikle soğuk bir iklime sahiptir.
Şehirde yaz mevsimi dahi kısa sürmekte ve genellikle serin günler yaşanmaktadır. Travnik coğrafi konumu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen kişiler genellikle şehir hakkında çok olumlu bilgiler edinmektedirler. Şu anda ülke içinde çok önemli bir konuma sahip olan bu şehir aynı zamanda Merkez Bosna Kantonu’nun başkentidir. Her zaman yeşilliğini korumuş olan Travnik şehri özellikle hayvancılık ile geçimini sağlamak isteyen kişiler için en doğru seçimlerden biridir.
Muhteşem Bir Doğa ve Sıcak Kanlı İnsanlar
Bu alanda ülkenin en önde gelen şehirlerinden biri olması ve aynı zamanda her geçen gün daha çok göç alması Travnik şehrinin sürekli olarak büyümesine neden olmaktadır. Osmanlı döneminde de oldukça stratejik görevle üstlenmiş olan bu şehir tarih meraklıları içinde oldukça önemli bir cazibe merkezdir.
Travnik coğrafi konumu hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler genellikle şehrin sahip olduğu diğer özelliklerden dolayı da bu şehirde yaşamanın kendileri için çok doğru bir seçim olduğunu düşünmektedirler. Şehrin sahip olduğu muhteşem doğası, dağlarda yer alan kayak merkezleri, uluslar arası saygınlık kazanmış üniversitesi ve sımsıcak halkı herkesin bu şehir kendilerini mutlu hissetmelerine neden olmaktadır.
Travnik coğrafi konumu bakımından sessi ve sakin bir yer arayan kişilere aynı zamanda muhteşem bir doğa ve temiz hava da sunabilmektedir.
Bosna Hersek Coğrafi Özellikleri
Bosna-Hersek, Balkanlar’ın güneyinde yer alan bir ülkedir. Bosna Federasyonu ve Bosna-Hersek Hırvatistan Cumhuriyeti olmak üzere iki federal birimden oluşur. Ülke yaklaşık 29 bin mil karelik bir alanı kaplamaktadır. Batıda Adriyatik Denizi ile doğuda Balkan Dağları arasında uzanır. Bosna-Hersek’te yaklaşık 3,6 milyon insan yaşıyor ve bu da onu Avrupa’nın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri yapıyor.
Bosna’nın manzarası çoğunlukla dağlıktır; en yüksek noktası 4360 fit yüksekliğindeki Biokovo Dağı’dır. Ülkenin kuzey kesimi güney kesiminden daha dağlıktır. Ancak her ikisinin de tepeleri, sırtları, vadileri ve diğer doğal özellikleri vardır. Ülkenin kuzey kısmı da Adriyatik Denizi’ne yakınlığı nedeniyle güney kısmına göre daha soğuktur. Ülkenin her iki bölgesinde de bol miktarda nehir ve şelale bulunur. Bazı dikkate değer olanlar arasında Krivaja Nehri, Krivodavc Şelaleleri, Bijeljina Nehri, Trepca Nehri ve Sava Nehri bulunmaktadır. Bosna’nın nehirleri, Adriyatik Denizi’ne akmadan önce Saraybosna’da birleşen Sava ve Drina Nehirlerine akar.
Bosna’nın coğrafyası kıyıdan dağlığa değişir. Ülke nüfusunun çoğu en güney bölgesinde yaşıyor ve çoğu büyük şehir de orada bulunuyor – Saraybosna, Tuzla, Zenica ve Bihać. Diğer büyük şehirler arasında Bosna’nın merkezindeki Banja Luka ve Bosna’nın Hırvatistan sınırındaki doğu Bosna’daki Bihac yer alıyor. Diğer kıyı bölgeleri arasında, Bosna’nın Hırvatistan sınırına yakın Hırvatistan’ın Lika ve Dalmaçya bölgeleri ile Hırvatistan ve Arnavutluk sınırındaki Karadağ yer alıyor.
Bosna’nın kömür, demir, gümüş ve petrol gibi birçok doğal kaynağı vardır. Ülkenin kuzeydoğu Bosna’daki Prozora çevresinde ve kuzeybatı Bosna’daki Zivinice yakınlarında bakır ve gümüş yatakları bulunan çok sayıda demir yatağı var. Petrol arama çalışmaları II. Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra başladı, ancak Zivinice’de bulunan küçük bir miktar dışında pek bir sonuç vermedi.
Yunanistan, Hırvatistan veya Macaristan gibi diğer Balkan ülkeleri kadar bilinmese de Bosna’nın eski Yugoslav cumhuriyetleri arasında benzersiz olmasını sağlayan kendine özgü bir coğrafyası var. Bosna coğrafyasının öne çıkan bazı özellikleri arasında dağlar, nehirler, adalar, hatta Saraybosna ve Mostar gibi birçok büyük şehirle birlikte kıtasal bir bölünme sayılabilir. Kıyılardan dağlara, göllerden vadilere – bu çeşitli kara kütlesinde görülecek çok şey var!